Aangepast alpineskiën wordt wereldwijd beoefend en bestaat uit zeven disciplines: downhill, slalom, reuzenslalom, super-g, super combinatie en team events. Atleten combineren snelheid en behendigheid en bereiken snelheden van rond de 100km/h.

De wedstrijden worden geskied door mannelijke en vrouwelijke atleten met een fysieke beperking zoals dwarslaesie, hersenbeschadiging, amputatie en blindheid / slechtziendheid.    Atleten strijden in drie categorieën op basis van hun functionele mogelijkheden. Deze categorieën zijn: staand, zittend of visueel. Een factorsysteem maakt het voor atleten met verschillende beperkingen mogelijk om tegen elkaar te strijden.

Skiërs met visuele beperkingen worden geleid door de aanwijzingen die hun “guide” tijdens het skiën doorgeeft aan de atleet. Andere atleten gebruiken materialen die zijn aangepast aan hun behoeften, waaronder een zitski of orthopedische hulpmiddelen.

IPC Alpine Skiing fungeert als de Internationale Federatie voor de sport die gecoördineerd wordt door de IPC Alpineskiën Technische Commissie.    Er staan 5 disciplines op het Paralympische programma: downhill, super-g, super combinatie, reuzenslalom en slalom.

Al sinds de jaren ’80 wordt er door Nederlanders deelgenomen aan internationale wedstrijden. Sinds 2008 is aangepast alpineskiën een volledig programma dat wordt ondersteund en uitgevoerd door de Nederlandse Ski Vereniging en erkent door NOC*NSF.

Jeroen zit in de Nationale selectie aangepast alpine 2016
  • Jeroen Kampschreur

Bron:  https://www.nskiv.org/team/ski/aangepast-alpine/